Om huvudlöss, symptom & behandling
Om huvudlöss
Om huvudlöss

Huvudlöss lever i håret där de orsakar klåda och sprids...

Tecken & symptom på huvudlöss
Tecken & symptom på huvudlöss

Även om det kan vara obehagligt, är det viktigt att lära...

Vad ska man göra om man får huvudlöss?
Vad ska man göra om man får huvudlöss?

Vid första tecken på huvudlöss finns det en del saker man...

Behandling av huvudlöss
Behandling av huvudlöss

Huvudlöss behandlas bäst med en kombination av noggrann,...

Luskamning
Luskamning

Luskamning är det viktigaste momentet i en lusbehandling....

Hur sprids huvudlöss?
Hur sprids huvudlöss?

Huvudlöss sprids framförallt under sommarhalvåret genom...

Hur man undviker att få huvudlöss
Hur man undviker att få huvudlöss

Det finns flera åtgärder som används för att minska...

Vilka drabbas av huvudlöss?
Vilka drabbas av huvudlöss?

De allra flesta har nog haft huvudlöss någon gång i...

Så lever huvudlusen
Så lever huvudlusen

Huvudlöss lever hela sitt korta liv i människans hår. Där...

Frågor & svar om löss
Frågor & svar om löss

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om löss. Bland...

Huvudlössen fortsätter att öka
Huvudlössen fortsätter att öka

För fjärde året i rad ökar förekomsten av huvudlöss i...

Rösta
Blev du av med huvudlössen på första försöket?
Din erfarenhet!
huvudlöss luskam
Här kan du skriva om din erfarenhet av huvudlöss så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!

Om huvudlöss

Huvudlöss lever i håret där de orsakar klåda och sprids från huvud till huvud. Misstänker man att man drabbats kan man kamma igenom håret över ett vitt papper och leta efter ägg och löss.

Huvudlöss

Vad är huvudlöss?

Huvudlöss, eller hårlöss som de även kallas, är väldigt vanligt i Sverige och kan drabba vem som helst. Särskilt utsatta är barn i förskole- och skolåldern och småbarnföräldrar. Lössen lever bara i håret, nära hårbotten och förflyttar sig genom att klättra omkring på hårstråna. Huvudlusens föda består av människors blod som de får i sig genom att sticka hål och suga i sig från vårt huvud.

Eftersom huvudlöss lever på våra hårstrån sprids de lätt vid huvudkontakt. Trillar huvudlöss ner från huvudet på exempemvis golv, i soffor eller sänger torkar lössen snabbt ut och dör. Därfär är det inte särskilt stor risk att mössor, kläder och soffar skulle sprida lössen vidare.

Huvudlöss lever endast på blod och sprids aldrig på grund av dålig hygien eller smuts.

Störst risk för huvudlöss på sommaren

Huvudlössen är som mest aktiva på sommarhalvåret. Det är också under sommarhalvåret lössen sprids som mest. Den största spridningen brukar ske efter sommarlovet när förskolorna och skolorna öppnar och barnen samlas i större grupper och har aktiviteter tillsammans.

För att undvika spridningen av huvudlöss bör man enligt vårdguiden, finkamma sina barn innan förskole- eller skolstart. Hittar man löss bör man behandla dessa.

För att få störst effekt bör alla i familjen, skol- eller förskolegruppen kamma och undersöka håret efter löss samtidigt.

Huvudlöss orsakar klåda i hårbotten

Får man huvudlöss är ofta det allra första tecknet att det kliar mycket i hårbotten. Klådan variera beroende på hur man är som person och hur många löss man har. Vissa upplever aldrig någon klåda över huvud taget, medan andra upplever en extrem klåda.

Så upptäcker och hittar man huvudlöss

Det räcker inte att man upplever klåda i hårbotten för att veta att det är löss man drabbats av. För att kunna avgöra om det är hvuudlöss behöver man en luskam, ett vitt papper och gärna hårbalsam.

Huvudlöss är små och ungefär en till tre millimeter långa. Kroppen är genomskinlig och färgen ljus till röd, brun eller svart beroende på när den senast sög blod. Eftersom huvudlöss är så pass små kan det vara svårt att se lössen direkt i håret. Därför behöver man oftast kamma igenom håret över ett vitt papper med en luskam för att upptäcka dom.

Kamma igenom håret och leta efter löss och ägg

  1. Använd balsam vid kamningen och försöka att kamma ända nerifrån hårbotten ut genom hela håret.
  2. Stryk av luskammen mot ett vitt papper efter varje kamdragning. Lössen bör då kunnas se antingen på luskammen eller på det vita pappret.
  3. Titta även direkt på hårstråna intill hårbotten efter lusägg. Huvudlössens ägg är antingen mörka eller ljust gulvita och ovala. Äggen är ungefär en millimeter lång och hittas längs med hårstråets utväxt.

Hittar man bara lusägg och inga löss ska man inte påbörja en behandling, eftersom äggen redan kan vara kläckta och tomma. Man kan däremot försöka kamma bort lusäggen från håret.

Vad ska man göra om man hittar huvudlöss?

Hittar man huvudlöss i håret på sig själv eller sitt barn behöver man behandla håret för att bli av med lössen. Den rekommenderade behandlingsmetoden mot huvudlöss är att kamma igenom håret noga tre gånger i veckan och samtidigt tvätta håret med behandlingsmedel. Behandlingsmedlet

Behandlingsmedlet bör i första hand vara en medicinteknisk produkt och luskammen en CE-märkt typ. Behöver man hjälp med att hitta rätt behandlingsmedel och luskam kan man fråga på apoteket.

Huvudlöss har blivit resistanta mot vissa behandlingsmedel

Huvudlöss har på senare år blivit resistenta mot de behandlingsmedel och kemikalier som vi tidigare använt. Detta har gjort att huvudlössen nu är fler än tidigare och att det blivit svårare att behandla och bli av med dom. Nu för tiden använder man istället medicintekniska produkter vid huvudlössbehandlingar.

Medicintekniska produkter innebär att man behandlar håret med icke-giftiga naturliga produkter som huvudlössen inte blir resistenta mot. Dessa produkter kan till exempel innehålla silikonolja och är inte gifitga men fungerar ändå bra mot huvudlöss.
 

Publicerad: 02.11.2015
Uppdaterad: 22.08.2017
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, folkhälsomyndigheten
Kommentera
Tecken & symptom på huvudlöss
Fakta
Tecken & symptom på huvudlöss

Även om det kan vara obehagligt, är det viktigt att lära sig känna igen...

Om huvudlöss
Fakta
Om huvudlöss

Huvudlöss lever i håret där de orsakar klåda och sprids från huvud till...

Frågor & svar om löss
Fakta
Frågor & svar om löss

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om löss. Bland annat om huruvida...

Luskamning
Fakta
Luskamning

Luskamning är det viktigaste momentet i en lusbehandling. För att få bästa...