Om huvudlöss, symptom & behandling
Om huvudlöss
Om huvudlöss

Huvudlöss lever i håret där de orsakar klåda och sprids...

Tecken & symptom på huvudlöss
Tecken & symptom på huvudlöss

Även om det kan vara obehagligt, är det viktigt att lära...

Vad ska man göra om man får huvudlöss?
Vad ska man göra om man får huvudlöss?

Vid första tecken på huvudlöss finns det en del saker man...

Behandling av huvudlöss
Behandling av huvudlöss

Huvudlöss behandlas bäst med en kombination av noggrann,...

Luskamning
Luskamning

Luskamning är det viktigaste momentet i en lusbehandling....

Hur sprids huvudlöss?
Hur sprids huvudlöss?

Huvudlöss sprids framförallt under sommarhalvåret genom...

Hur man undviker att få huvudlöss
Hur man undviker att få huvudlöss

Det finns flera åtgärder som används för att minska...

Vilka drabbas av huvudlöss?
Vilka drabbas av huvudlöss?

De allra flesta har nog haft huvudlöss någon gång i...

Så lever huvudlusen
Så lever huvudlusen

Huvudlöss lever hela sitt korta liv i människans hår. Där...

Frågor & svar om löss
Frågor & svar om löss

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om löss. Bland...

Huvudlössen fortsätter att öka
Huvudlössen fortsätter att öka

För fjärde året i rad ökar förekomsten av huvudlöss i...

Rösta
Blev du av med huvudlössen på första försöket?
Din erfarenhet!
huvudlöss luskam
Här kan du skriva om din erfarenhet av huvudlöss så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!

Så lever huvudlusen

Huvudlöss lever hela sitt korta liv i människans hår. Där äter de blod för att kunna utvecklas till fullvuxna löss. Därefter parar de sig, lägger nya ägg och sprider sig vidare till nya individer.

Löss

Löss trivs bara hos människan

Huvudlöss (Pediculus humanus ssp. capitis) är specialiserade parasiter och endast lever i människors hår. De trivs bäst i temperaturer kring 32 C¨ och klarar inte av att leva utanför hårets fukt och värme. Till och med i tjockt skägg dör löss inom 24 timmar. I hårbotten lägger fullvuxna löss ägg, som efter tre veckor blir till nya fullvuxna löss. Under tiden får de i sig näring genom att suga blod från huden i vår hårbotten. När lössen äter utsöndrar de även saliv i öppningen. Det är salivet som orsakar klådan, som är det vanligaste symptomet på huvudlöss.

Löss kan varken flyga eller hoppa men så länge det finns hår att klättra på sprider de sig snabbt till andra människor i dess närhet. De förflyttar sig på hårstråna med hjälp av sina sex klor som är anpassade specifikt för att greppa människors hårstrån.

Huvudlusens livscykel

Huvudlöss ändrar stadie flera gånger innan de slutligen blir till vuxna han- eller honlöss. Det börjar med att en hona lägger ett ägg allra längst ner på ett hårstrå. Därefter kläcks ägget och en liten luslarv kommer ut. Larverna lever nere i hårbotten där de kryper omrking på hårstråna och suger blod. Blodet behöver de för att kunna utvecklas till vuxna hanar och honor. När lössen är vuxna parar de sig och lägger nya ägg. Hela livscykeln tar ungefär 3 veckor från lagt ägg till fullvuxen lus.

Lusägg (gnetter)

Lusäggen läggs fastklibbade på hårstråna, ungefär 0.5 cm från skalpen. Äggen är små och strax under 1 mm långa och vitgula i färgen. Förutom att äggen är små är de dessutom mycket tåliga mot kemikalier och annan påfrestning. Men hamnar de utanför håret dör de ganska snabbt. Efter ungefär 7 dagar från att ägget lagts börjar en liten luslarv synas i öppningen i ägget och efter 10 dagar är luslarven ute.

Första stadiet luslarv

Det första stadiet av huvudlus är en liten larv med en längd, även den, på ungefär 1 mm. Lusen kan inte reproducera sig men kan klättra på hårstrån och tar sig ner till skalpen för att äta. Lusen behöver blod för att kunna utvecklas till det andra utvecklingsstadiet.

Andra stadiet av luslarv

I det andra stadiet av luslarv är larven någon millimeter större och behöver få i sig blod igen för att kunna utveckla sig till tredje stadiet av luslarv. Eftersom luslarven inte kan reproducera sig håller de sig nästan alltid väldigt nära hårbotten.

Tredje stadiet av luslarv

I det tredje stadiet av luslarv behöver lusen blod en sista gång för att utvecklas till en fullvuxen huvudlus. I det tredje stadiet är larven större men kan fortfarande inte para sig eller lägga ägg.

Vuxen lus

Från att en lus i det första stadiet utvecklas till en fullvuxen lus tar det ungefär 9-12 dagar. Därefter kan lusen para sig och eventuellt lägga ägg om lusen är hona. Fullvuxna huvudlöss lever i ungefär 30 dagar på sin värd innan de dör. De vuxna lössen är också mer rörliga än de små och är mer benägna att byta värd. Ser man löss längre upp på hårstråna är det troligtvis fullt utvecklade löss. Vuxna löss är ungefär 2 mm långa och har en ljusgenomskinlig, ljusgul, rödbrun eller mörk färg.

Honlöss, som är större än hanarna lägger ungefär 4 ägg per dag och 120 under sin livstid (på 30 dagar). Hos personer som drabbas av löss är det ofta en honlus som krypt över till håret och börjat lägga ägg. Därför tar oftast ungefär två veckor innan man upptäcker lössen, för att äggen först ska kläckas och luslarverna utvecklas.

En fullvuxen lus som hamnat utanför håret kan inte längre reproducera sig efter fyra timmar och dör inom 24 timmar.
 

Publicerad: 17.01.2016
Uppdaterad: 17.01.2016
Skribent: Niklas Johansson
Källa: Healthline, 1177, Nyda, Nrdc
Kommentera
Så lever huvudlusen
Fakta
Så lever huvudlusen

Huvudlöss lever hela sitt korta liv i människans hår. Där äter de blod för...

Hur sprids huvudlöss?
Fakta
Hur sprids huvudlöss?

Huvudlöss sprids framförallt under sommarhalvåret genom huvud- och...

Frågor & svar om löss
Fakta
Frågor & svar om löss

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om löss. Bland annat om huruvida...

Vad ska man göra om man får huvudlöss?
Fakta
Vad ska man göra om man får huvudlöss?

Vid första tecken på huvudlöss finns det en del saker man bör tänka på. Att...